Niedziela Palmowa w Łysych

W tegorocznych uroczystych obchodach Niedzieli Palmowej na kurpiowszczyźnie wzięła udział także grupa młodzieży i dzieci z grupy pedagogiki niekonwencjonalnej. Wyjazd był organizowany przez Wyszkowski Uniwersytet Trzeciego Wieku i Fundację Nad Bugiem.

Młodzież bardzo żywiołowo zareagowała na możliwość wyjazdu i od rana czekała w gotowości. Od samego wejścia do autokaru zadawali pytania pedagogom i snuli domysły, co ich czeka… Już sama trasa do gminy Łyse prowadząca przez Nowogród była dla nich interesująca. W zasięgu wzroku pojawiły się pierwsze bociany, wzdłuż drogi widać było pagórki, a w nich ukryte forty wybudowane w 1939 r. Niektóre z nich odsłonięte, z wyraźnymi śladami walk. Szczególnie imponująco wyglądał fort w Nowogrodzie – duży, z kopułą pancerną. W pobliżu fortu stał czołg, co bardzo zainteresowało najmłodszego uczestnika naszego wyjazdu.

Gdy dojeżdżaliśmy do samej miejscowości Łyse, miny nam zrzedły. Młodzi zaczęli wybrzydzać: „Eee, kościoły? Dużo ludzi… Co my tu będziemy robić?”. Jednak na miejscu, gdy ruszył korowód z palmami, a w nim młodzież i dorośli w różnobarwnych strojach kurpiowskich, wtedy oczy im się szeroko otworzyły i na buźkach pojawiły się rogale uśmiechów, a w ślad za nimi pytania, czy będą mogli sobie porobić zdjęcia. Oczywiście pozwoliliśmy im na to. Czas pobytu wszystkim nam minął niesamowicie szybko. Na uczestnictwie w uroczystej liturgii, a potem na spacerach pomiędzy straganami pełnymi regionalnych wyrobów – rękodzieła, dekoracji, wypieków i najrozmaitszych własnoręcznie wykonanych produktów żywnościowych.

Kontynuacja spotkań z kulturą i obyczajami kurpiowskimi nastąpiła po Świętach Wielkanocnych. Uczestnicy wyjazdu do miejscowości Łyse przeżyli kolejne spotkanie z twórczością kurpiowską i wzięli udział w degustacji potraw regionalnych na w Wyszkowie, w Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej, podczas wieczorów zatytułowanego „Kurpiowskie Fajowskie”.

Andrzej Grajczyk
Opracowanie i publikacja: Artur Laskowski

Grupa pedagogiki niekonwencjonalnej działa w ramach projektu dofinansowanego przez gminę Wyszków i realizowanego od 2015 roku przez Fundację Nad Bugiem.

Umieszczono: 20.04.2015 r., godz. 10.20